top of page
  • Obrázek autoraRadek Viktor Haštaba

Připravte se na důležitou událost

Updated: 19.5.2020 (28.4.2016)




Pracoval jsem 17 let pro jednu obchodně distribuční společnost. Mou prací bylo získávání nových zákazníků převážně akvizičním navoláváním, obchodní jednání, vyjednávání ročních podmínek s nákupčími velkých nadnárodních řetězců.

Dnes ze svých mnohaletých zkušeností hodně čerpám a dokonce školím. Říká se, že pokud chcete být mistr ve skákání do vody, musíte skočit tisíckrát a víc. Tisíc a víc jednání na všech úrovních za sebou dnes mám, byla to nesmírná škola, ale vždy tomu tak nebylo.


Vrátím-li se v čase, sedím v autě před jednáním na parkovišti jednoho z největších nadnárodních řetězců. Klepu se nervozitou a strachy, což mne doslova ochromuje. Čeká mě jednání o podmínkách s nákupčím, který je zkušený, mnoha lety ostřílený a vynikající v číslech. Tedy můj pravý opak.


Jednání tenkrát dopadlo dost příšerně. Dělal si se mnou, co chtěl, a došlo i k tomu, že na mě křičel. Nakonec jsme vše ustáli v dalším kole, ale tehdy jsem si řekl, že už nikdy nechci, aby se taková situace znovu opakovala.

A jak jsem tomu zamezil? Začal jsem se ze svého pohledu dokonale na takové události připravovat. Mé přípravy byly takové, až se mi mnozí kolegové smáli. Nadřízení je dokonce považovali za mou slabou stránku z pohledu časové náročnosti. A to nevěděli, že vidí pouze vrcholek ledovce nad hladinou. Ve skutečnosti má příprava probíhala na všech možných rovinách.


Posměšky kolegů vydržely pouze do doby, než jsem získal pro firmu prvního velkého klienta a pak dalšího a dalšího a dalšího…


Dnes už tak rozsáhlé přípravy nedělám, už mi vše částečně přešlo do krve. Rozhodl jsem se s vámi podělit o proces mé přípravy. Body platí, ať už se připravujete například na důležitou schůzku, vyjednávání nebo vystoupení na konferenci, prezentaci nápadu atd.

Zde je postup krok za krokem:


Meditujte

Uvědomte si, že hlavní je mentální příprava a naladění. Vezměte v úvahu, že každý den činíte důležitá rozhodnutí a rozhodujete o tom, jakou cestou se vydáte. Proto je nutné mít přípravu komplexní. Jednou z obecných a zásadních věcí takové přípravy je každodenní krátká meditace – je to jako mentální čištění zubů. Co by se stalo, kdybyste si nečistili zuby? Usazeniny, nepříjemný zápach z pusy, kazy… Totéž se děje ve vaší hlavě, když ji nečistíte. Proto doporučuji, meditujte, a to zpočátku následovně:


  • Když ráno vstanete, mějte pozitivní a otevřený postoj.

  • Ihned po probuzení zaměřte pozornost na dech – odeberte se někam na nejtišší místo bytu a věnujte z počátku cca pět minut meditaci (postupně o dvě minuty zvyšujte až asi na 20, bude-li vám to příjemné a budete-li mít čas a prostor).

  • Jakmile si sednete s rovnými zády, zavřete oči a za zavřenými víčky zaměřte pohled cca 50 cm před sebe.

  • Následně se zaměřte na dech, a to v oblasti nosu, jak studenější vzduch do nosních dírek vchází a teplejší vychází.

  • Dech by neměl být slyšet a jeho rytmus by měl být přirozený – jste pozorovatelé, ne ti, kdo dech ovlivňují.

  • Nastavte si časovač na telefonu na pět minut. Řekněte si “jsem připravený na meditaci“ a po měřenou dobu jen pozorujte dech.

  • Myšlenky ať jsou jak obláčky na obloze, nechte je plout a nenechte se jimi vtahovat. Pokud se vám to stane, nic se neděje. Vraťte se v klidu k dechu – cvikem to půjde lépe a lépe.

  • Každodenní naladění – meditace, po rušné noci plné snů, působí jako „kalibrace systému“ nebo zorientování se na mapě mysli. Vyrovnává každodenní disbalance a podporuje klid – je to jakési duševní „čištění zubů“. Meditovat se dá samozřejmě dá různě a v podstatě při všem, nicméně je dobré nějak cíleně začít. Možná budete překvapeni tím, co vám meditace do života přinese.


Buďte uvolnění

  • Každý den ráno se protáhněte, proklepejte, poskákejte si se zaměřením na to, aby se tělo uvolnilo – tělo a mysl jsou spojené nádoby (tělo je v napětí, mysl je v napětí).

  • Bez uvolněnosti je tělo v napětí a tomto stavu organismus spotřebovává příliš mnoho energie, což vyčerpává. Také se napětí přenáší na protějšek, se kterým jednáme, a obecně, na naše okolí. To platí i opačně při uvolněnosti, která se také přenáší – a druhým je vaše přítomnost příjemná.

  • Udržujte se uvolnění tím, čím vám to vyhovuje: sportem, jógou, saunou, tancem, malováním… je to na vás.

  • Pokud už nic jiného, zde krátké doporučení: postavíme se oživíme a uvolníme tělo a energii poklepáváním na jeho vnější části.


Udělejte si křížek v kalendáři

Časové aktuální naladění na důležitou událost, která má nastat.

  • Je dobré si konkrétní datum – den „D“ – zaškrtnout v kalendáři. Od chvíle, kdy to uděláme, totiž bude probíhat proces podvědomé přípravy; velmi to pomůže.

  • Pokud máte možnost si datum zvolit, je dobré si vybrat termín dostatečně vzdálený. Doporučuji nejméně týden až dva (možná znáte, z filmů o boxerech, kdy přesně takto postupují při přípravě na zápas – odškrtávají si dny v kalendáři, a tím se ladí).

  • Doporučuji: nevolte termín při měsíci v úplňku, nebo v novu, nevolte datum 11. den v měsíci a volte v rozmezí od úterý do čtvrtka.


Dokonale se vědomostně připravte

  • Proč? Jednak eliminujete strach a obavy – strach pramení z nedostatku informací a z nedostatečné přípravy, jednak získáte výhodu – protějšek většinou tak připraven není.

  • Přípravu doporučuji písemnou a pečlivou – proč?

  • Pečlivou písemnou přípravou vštěpujeme postupy do mozku a také získáváme výhodu (ONI většinou připraveni nejsou). Nesetkal jsem se s tím, že by byl protějšek tak připraven jako já. Někdy dokonce nebyl vůbec připraven – proto je to výhoda a je velmi cenná.

  • Doporučuji připravit se pokud možno na vše, co předpokládáte, že se na jednání či dané události může vyskytnout. Třeba všechno nepoužijete, ale budete připravení – budete si jistí a budete z přípravy čerpat, kdykoli to bude třeba.

  • Eliminujte svoje slabé stránky, nebo je vůbec nezmiňujte (například já a čísla – míval jsem všechny alternativy čísel, výpočtů a tabulek hotové a připravené, a pokud přece jen nastala jiná alternativa, odložil jsem jednání se slovy, že si to musím promyslet a propočítat znovu = doporučuji).

  • Zjistěte si o firmě, člověku, skupině prostě vše co zvládnete a stanovte si strategii – nebudu zde rozvádět (téma na samostatný článek).

Cituji z „Art of the war“

Kdo již před bitvou

V chrámu při poradě stál na vítězství

Zřejmě promyslel mnoho způsobů plánu

Kdo již před bitvou

Při poradě v chrámu nedokázal zvítězit

Nepromyslel dostatečný počet plánů

Promyšlený plán přináší vítězství

Nedostatečný plán nese porážku

Co teprve kde žádný plán nebyl!

Mistr Sun


Vizualizujte si událost

  • Vizualizujte si průběh události, jednání či přednášky, kterou budete dělat. V oblasti středu čela hovořte v duchu s protějškem a vizualizujte si i úspěšný konec jednání, podání si ruky, úsměv na tvářích – včetně spokojeného pocitu a podobně. Pozitivní pocit, který cítíte je velmi důležitý, ten bude vaší kotvou při vlastním průběhu v den "D", budete-li tímto pocitem prolnuti, podpoří váš úspěch.

  • Vždy je třeba si vizualizovat pozitivní průběh. Pokud to nesvedete, nejste připravení. Richard Bach v knize "Most přes navždy" (autobiografické prvky) si jako pilot vždy představoval průběh letu. Pokud v představě nedokázal přistát - ten den neletěl.

  • Dělejte vizualizaci každý den v průběhu přípravy na událost a ráno v den "D".

  • Jedná se o tisíce let starou metodu, která působí i na jiných úrovních, než byste předpokládali, ale to je na samostatný článek.


Napojte se na subjekt či událost několik dní předem

  • Dobré je napojit se několik dní předem na člověka, se kterým budeme jednat (událost). Představovat si ho a vcítit se do něj, zahájit s ním vnitřní imaginární hovor.

  • Pozor! Nejdůležitější je toto napojení v předvečer a ráno v den „D“ a v autě cestou na událost.

  • V den jednání je spojení nejsilnější , protože i protějšek minimálně ví, že dnes např. v 10.00 má s někým jednání, a tím se otevře. V tu chvíli je dobré si představovat pozitivní vývoj jednání a s člověkem se pozitivně v mysli spojit.


Nalaďte se v den „D“ – ráno a těsně před

  • Ráno proveďte ještě intenzivněji vše, co popisováno výše – v den „D“ je důležité mít pozitivní vstup do dne!

  • K naladění použijte svou oblíbenou hudbu. Hudba je kouzelnice, dokáže vyladit razanci, sebevědomí a údernost (vzpomeňte, jak vám dodá energii při cvičení v posilovně či běhu). Použijte ji v ráno a v autě před jednáním. Napřed volte ostřejší skladby a před událostí jednu dvě písně na zklidnění – já používám AC DC:-).

  • V autě cestou při poslechu hudby projíždějte v duchu alternativy a dialogy, přednášku, reakce... Prostě si už v duchu s člověkem povídejte, soustřeďte se na něj a věnujte mu pozornost. Usmívejte se a představte si pozitivní konec (podání ruky, úsměv, podpis, potlesk).

Mohu vám zaručit, že pokud se takto připravíte, budete se přinejmenším cítit sebevědomě a dobře.

30 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page