top of page
  • Obrázek autoraRadek Viktor Haštaba

4 kroky k vědomému obchodu a komunikaci

Účelem tohoto článku je osvětlit co je to „Vědomé obchodování a komunikace“ a co tím přesně mám na mysli. Jedná se o to, že kombinací dechu a specifických jednoduchých cviků, vycházejících z bojových umění dostávám před telefonováním účastníky svých workshopů do přítomnosti. Zároveň je zklidním a zvýším jejich aktuální sebevědomí. Jsou na Cold Calling tak připravenější, jsou si aktuálně plně VĚDOMÍ sami sebe a tím jednají funkčněji, praktičtěji a jednoznačně se stávají statisticky úspěšnějšími.



Neexistuje přesný návod a je poměrně náročné tým v tomto ohledu vést. K tomu je potřeba dobrá prvotní edukace v podobě teoretického úvodu a vysvětlení smyslu věci a především je žádoucí, aby lektor sám byl sebevědomý, pevný, nacítěný na skupinu a dotáhl proces do konce. Nicméně na konci článku zmíním principy, kterými se řídit pokud byste tento způsob ZVĚDOMOVÁNÍ, chtěli vyzkoušet.


Tohle se opravdu stalo a dost často se stále stává. Když jsem více než před rokem školil jeden obchodní tým, byl součástí workshopu i Cold Calling.

V praktické části jsme volali přímo klientům a s účastníky jsme tak trénovali přímou praxi.


V průběhu telefonátu, jsem nejprve na jednom z účastníků pozoroval, jak utrpěl šok z toho, co mu člověk na druhém konci řekl. Jeho somatika se kompletně a v průběhu vteřiny změnila a to následovně:


- zesinal v obličeji, zkrátka zbledl

- chytl se pravou rukou za hlavu

- nahrbil se

- začal se jakoby celý „propadat“ níž a níž na židli i směrem ke stolu

- jeho celková energie a razance řeči klesla na minimum


Dále jsem pozoroval, že nechal protějšek převzít iniciativu hovoru. Víc mlčel, dostal se vyloženě do defenzivy a ztratil celkově nad rozhovorem kontrolu.


Myslíte, že ztratil kontrolu jen nad rozhovorem, který probíhal? Ne. On ztratil kontrolu i sám nad sebou, přišel o nadhled a dostal se pod stres. Ztratil kontrolu, nad svými reakcemi a najednou si jich nebyl VĚDOMÝ.


Tento účastník to i při vyhodnocení sám popsal slovy: “Překvapilo mě, že jsem se nechal tak vykolejit a vlastně jsem se na nic nezmohl.“


Nevěřili byste, jak často jsem tohoto jevu svědkem a to nejen při akvizičním telefonování, ale i při osobních obchodních jednáních na poradách i při konfrontacích v osobním životě, kterých jsem svědkem.


Proto vznikl koncept Vědomého obchodování a komunikace. Tento koncept, jsem vyzkoušel nejprve na sobě, (i já jsem kdysi, při svých začátcích ztrácel kontrolu:-), a potom i na týmech které jsem školil.


Není to o ničem jiném, než o přípravě v podobě práce s tělem a dechem. Když takovou přípravu s týmy před telefonování a vůbec při mých obchodních trénincích dělám, začne tam být zaprvé úplně jiná atmosféra a za druhé jsou účastníci:


- klidnější

- VĚDOMNĚJŠÍ

- sebejistější

- nenechají se tak snadno vyvést z míry


Zkrátka následně komunikují a obchodují vědomě, lépe čtou realitu, nenechají si vzít iniciativu, stojí pevně sami v sobě a jsou schopní lépe a úspěšněji obchodní, komunikaci zakončit.


Zde jsou principy, které jsem slíbil na začátku článku:


K lepšímu vnímání a zvědomění, jednoznačně vede práce s dechem a meditace a to nejlépe v pohybu - proto jsme také každý AIKIDO trénink začínali speciálním pohybově dechovým cvičením se zavřenýma očima, což náš připravilo na bojové situace, při kterých jsme byli konfrontováni i s několika protivníky najednou. Mimochodem od té doby jsem přestal mít problém vnímat více lidí na obchodním jednání, na které jsem byl za naši stranu sám.


Dýcháním mimo jiné dojde k celkovému uvolnění i od stresu, okysličení mozku, takže se začnou objevovat nápady, neotřelé myšlenky a spustí se inspirace. Člověk je, ale také bezprostředně po této technice, tak trochu „v oblacích“.


To je ale výhodný stav k práci s bojovým centrem HARA – které navozuje větší sebevědomí, vnitřní pevnost, průraznost a chuť jít do akce. Takže HARU aktivujeme přiložením obou svých rukou na toto centrum společně s řízenou imaginací „horkého bodu“ v místě pod rukama.


Následně toto bojové centrum plně aktivujeme speciální hudbou. Hudbu hojně k podobnému účelu využívá například profesor Stanislav Grof.


A posledním nutným krokem je uzemnění, zvědomění tady a teď také pomocí hudby a pohybu, konkrétně poskoky a protřepáním a uvolněním celého těla.


Zde je konkrétní souhrn jednotlivých kroků:


1. Je třeba začít dechovou technikou - já doporučuji pro začátek osvědčené Wim Hof dýchání - česová dotace cca 15min., You tube řízené dýchání zde: https://www.youtube.com/watch?v=tybOi4hjZFQ


2. Prohřátí bojového centra HARA - přiložíte obě ruce do oblasti pupku, napřed pravou a následně levou ruku a pod nimi si představujete „hot spot“ - barvou i pocitem. Časová dotace cca 5min.


3. Poslech "Hero" speciální hudby na podporu aktivace HARA centra - v sedě, nohy od sebe a celými chodidly na zemi, ruce jsou na kolenou, nebo mohou zůstat položeny překřížené na v oblasti pupku, časová dotace 4,5min. - odkaz na přiklad hudby zde (přehrát si pouze 3minuty a 59 vteřin, pak stáhnout hlasitost: https://www.youtube.com/watch?v=sBgvMxMHBKg

Nebo třeba tohle: https://www.youtube.com/watch?v=9bJPxO9iWKM – já mám vyzkoušené to první, ale motivační hudby je spousta, záleží co Vám sedne…


4. Uzemnění - rukama promasírování očí a obličeje, příprava na to se postavit a postavit se - energická a pozitivní hudba, pohyb poskoky nahoru dolů a protřepávání rukou, nohou, celého těla - časová dotace 1 až 2 písně cca 5 až 10min. - tuto fázi doporučuji nepodceňovat. Jako Hudbu používám tohle 😊 a funguje to: https://www.youtube.com/watch?v=v2AC41dglnM


Add on:

5. Já někdy ještě používám vedené cvičení s dřevěnými meči - na podporu adrenalinu.



Následně je možné dát 5 min. přestávku a poté dát 2 až 3 cvičné telefonáty mezi sebou ve skupině a pak začít volat na ostro.


Systém naladění jsem otestoval na desítkách týmů a stovkách jednotlivců, nicméně jak jsem zmínil, je z počátku složitější skupinu vést a doporučuji vyzkoušet na sobě sama.


Vždy je dobré nevěřit a vyzkoušet – co funguje mě, nemusí fungovat Vám, ale to že po cvičení budete vědomější, uvolněnější a budete lépe vnímat realitu Vám mohu zaručit.


Já se co nejvíc vědomý udržuji speciálním každodenním režimem - protože nejde jen o obchodní telefonování, nebo jednání, ale o to žít co možná nejvíc vědomě život. Někdy mi to jde víc, někdy méně, nicméně rozhodně stojí za to se co nejvíce sebeuvědomovat - protože jak mnohokrát zmiňuji - čeho jsem si vědom, to mohu ovlivnit, čeho si vědom nejsem, to ovlivňuje mě.


Pokud Vás toto téma zajímá více do hloubky – máte možnost mě kontaktovat prostřednictvím mého kontaktního formuláře na www.radekVhastaba.cz








39 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page